3 Μαρ 2009

Αστυνομική βία χωρίς σύνορα



Τη ζαρντινιέρα της θυμάστε;
Το χρονικό: Ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου στην εκδήλωση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη έπεσε θύμα αστυνομικής βίας.
Πηγή:
HINT.GR
Η ΓΑΔΘ ανακοίνωσε το εξής:
«ο 24χρονος στη θέα των αστυνομικών και επιχειρώντας προφανώς να διαφύγει, έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρτινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί. Προσδράμοντες αστυνομικοί, επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, πλην όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση του 24χρονου, ο οποίος τους εξύβριζε, απωθούσε και χτυπούσε, χρησιμοποιώντας το σώμα του (χέρια-πόδια).»
Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο που η ζαρντινιέρα κυριολεκτικά «ξυλοκόπησε» τον άτυχο νέο. Πηγή:
ΠΟΣΔΕΠ από τον τηλεοπτικό σταθμό του Mega
Φωτογραφικό αρχείο από το
IndyMedia

Και έρχεται να προτεθεί μετά την υπόθεση του Ραφαήλ Πηγαδά (ο οποίος κατά τις αστυνομικές αρχές χτύπησε μόνος του στην πόρτα του περιπολικού) η φριχτή υπόθεση του Νίκου Σακελλίωνα.
Ο Νίκος είναι νεκρός σε αντίθεση με τον Α. Δημητρίου και τον Ρ. Πηγαδά.
Πηγή:
TVXS
Η απόφαση της αστυνομίας (!): «Αιτία θανάτου: Απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας»
Το τμήμα ασφάλειας Ακροπόλεως βεβαιώνει: «βρέθηκε στην κατοχή του αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα φαιά σκόνη κι ένα ναρκωτικό δισκίο Vulbegal».
Η ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου λέει: «Διεκομίσθη νεκρός με το ασθενοφόρο του ΟΚΑΝΑ στις 17.55. Η διαπίστωση του θανάτου του είχε γίνει στο ασθενοφόρο. Δεν υπήρχαν εξωτερικές κακώσεις». Δεν γίνεται καμία αναφορά σε «νάιλον σακουλίτσα».
Ο πατέρας του παιδιού αναφέρει στην Ελευθεροτυπία πως δύο αστυνομικοί τον βρήκαν στον δρόμο (Μαρία Μουστέλη, Γεώργιος Πανελάς) κατά τη διάρκεια περιπολίας όρθιο και μετά από 10 λεπτά τον ξαναβρήκαν πεσμένο. Η αστυνομικίνα του έκανε μαλάξεις και ένεση αδρεναλίνης.
Την προηγούμενη ο πατέρας αντίκρισε το πτώμα του παιδιού του στο νεκροτομείο Φαλήρου.
«Το σώμα του είχε σημάδια σήψης – μετά από 20 ώρες – χρώμα μπλε στο πρόσωπο, κολυμπούσε στο αίμα, αιμορραγούσε από τα μάτια, το στόμα, τη μύτη. Ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης μου είπε ότι μπορώ να υποβάλλω μήνυση για προσβολή στο σώμα του νεκρού. Μετέφεραν τη σωρό για ιατροδικαστική εξέταση με μεταθανάτια σημεία σήψης. Πώς είναι δυνατόν σε λιγότερο από δυο μέρες να υποστεί τέτοια αλλαγή;»
Ο καθηγητής του νοσοκομείου του ΟΚΑΝΑ αναφέρει πως η ιατρός του ασθενοφόρου έκανε μαλάξεις στον άτυχο νέο και πως εκείνη χορήγησε την ένεση αδρεναλίνης. Η ίδια τον διασωλήνωσε χωρίς να βρει εντοπίσει κάτι στον λάρυγγα του παιδιού. Ο πατέρας αναφέρει: «στο νοσοκομείο Ελπίς μου έδωσαν ένα χαρτί που έγραφε ότι παρέλαβε τη σωρό ο Η. Ντόβας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Μήπως διέλυσαν το σώμα του για να μη φανούν σημάδια κακοποίησης;»

Αντιγράφω από το TVXS:

[..]Ο καθηγητής Σακελλίων κόλλησε αφίσες με το τηλέφωνό του και τη φωτογραφία του γιου του στην οδό Αναξαγόρα, παρακαλώντας όποιον γνώριζε κάτι να επικοινωνήσει μαζί του. Ο κ. Έκτορας Κουφόπουλος ανταποκρίθηκε στην έκκληση του πατέρα: «Είδα όλο το σκηνικό από την αρχή και μπορώ να έρθω μάρτυρας. Το γραφείο μου βλέπει στην οδό Αναξαγόρα».

Ο κ. Κουφόπουλος επανέλαβε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τα όσα συγκλονιστικά κατέθεσε. « Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Άκουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα. Το είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί. Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δυο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον «συμμόρφωνε». Τον χτυπούσαν στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου. Μου έκανε εντύπωση που χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες. Το παλικάρι αντιδρούσε. Όχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε. Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα. Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν αλλά αυτός τίποτα...

«Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό. Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ήταν στο κέντρο της Αναξαγόρα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν. Βγάζουν τις χειροπέδες, τον μεταφέρουν και τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο. Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ.»[..]


Ανεξίτηλα έχουν γραφτεί στη μνήμη μας και οι Αλέξης Γρηγορόπουλος, Νικόλαος Τεμπονέρας, Μιχάλης Καλτεζάς που δολοφονηθήκαν από αστυνομικά σώματα.


4 σχόλια:

  1. Πραγματικά έχω μείνει άφωνος με τα περιστατικά αστυνομικής βίας και μάλιστα κανένα ΜΜΕ δεν τα αναφέρει μήπως τελικά πρέπει όλα τα κόμματα της Βουλής και όλοι οι πολίτες να πάρουν θέσεις και να έχουν απαιτήσεις για μια καλύτερη αστυνομία χωρίς βία και θανάτους.
    Τι να πω ρε Cyberella εγώ ένα απλό παιδί της πλατείας είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Το παιδί της πλατείας: Η αστυνομία και η πολιτεία έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους στις δικαιολογίες και τα ψέματα. Από τα κανάλια δεν περίμενα τίποτα περισσότερο από την απουσία οποιασδήποτε αναφορά στο πραγματικό γεγονός. Παρόλα αυτά τα βασανιστήρια των κρατούμενων σε αστυνομικό τμήμα που δείχνει και το βίντεο του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε κάνει την εμφάνισή του στα δελτία. Τα συμφέροντα των καναλαρχών είναι σημαντικότερα από την ιστορία του Νικόλα και του Najib.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μπάτσοι σκοτώνουν, οι οργισμένοι νέοι καίνε δημόσια περιουσία στο όνομα της Κούνεβα που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι συμφωνεί με αυτά που γίνονται για "χάρη της", οι μπράβοι σακατεύουν τις ζωές ανθρώπων (περίπτωση Κούνεβα), δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες κλέβουν όποιον και όσο μπορούν (καθαρίστριες, σεκιουριτάδες κλπ) και αυτά τά ξέρουν και οι υπουργοί και οι βουλευτές και τα κόμματα και οι συνδικαλιστές. Δεν είναι η έλλειψη γνώσης που φταίει εδώ. Είναι η ομαδική διαστροφή, όλοι αυτοί που είναι "λαός" και είναι ο ένας καθρέφτης του αλλουνού ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΛ, ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑ, και ας κόπτονται για το αντίθετο

    σμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @σμ: Θα διαφωνήσω μαζί σου. Η γνώση των γεγονότων είναι το πρώτο πράγμα που μας λείπει. Το δεύτερο, που είναι η αντίληψη και υποκειμενικότητα των γεγονότων έρχεται από μόνη της. Όταν κρατείται το πολιτισμικό και παιδαγωγικό επίπεδο του πολίτη χαμηλά υπάρχει και η καθοδήγηση. Κάποτε τα ΜΜΕ ήταν η «5η εξουσία». Τώρα είναι η πρώτη. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Δεν παρέχει υποκειμενικά – όπως οφείλει συνταγματικά – πληροφορία. Κρύβει και αναπαραγάγει πληροφορία σύμφωνα με τα συμφέροντα του κάθε μεγαλοεπιχειρηματία – καναλάρχη – μεγαλοδημοσιογράφου - “golden boy”. Έτσι όταν τα «σπάνε» οι «αναρχικοί» στην πορεία της Κούνεβα, τα ΜΜΕ αναπαραγάγουν μόνο αυτή την είδηση. Όχι την μαζική πορεία, ούτε τα συνθήματα, ούτε της διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών καθαριστριών. Αυτή είναι παραπληροφόρηση. Ο πολίτης σαν το σκυλί του Παυλώφ συνδέει τις πορείες και διαμαρτυρίες με δακρυγόνα, ξύλο, σπασμένες βιτρίνες και μολότοφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή