17 Μαρ 2009

Και οι πλατείες ιδιοκτησία της εκκλησίας


Εξαιρετικό! Δεν μας έφταναν όλα αυτά τα σκάνδαλα υπουργών/εκκλησίας αλλά συνέβη κι αυτό.
Η εκκλησία κατάθεσε στο κτηματολόγιο την ιδιοκτησία των κεντρικών πλατειών. (δείτε πηγή: TVXS)
Και όλα αυτά δεν θα γίνονταν αν δεν τους «ευλογούσε» το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όμως πέρα από τον παραλογισμό περί ιδιοκτησίας με προβληματίζει το εξής: Οι πλατείες και τα πάρκα δεν βρίσκονται υπό την διαχείριση των Δήμων; Δηλαδή παρακάμπτονται οι δήμοι και οι κοινότητες που θεωρούνται εξαρτημένα – ανεξάρτητοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις και θα επιβληθούν νόμοι και διατάξεις για το οικονομικό όφελος ποιανού; Της εκκλησίας;
Πρώτα από όλα με ενοχλεί αφάνταστα η λέξη «επιβάλλομαι».
Δεύτερον όπως είπε και ο Oneiros στο Twitter «Αν υπήρχε έστω και μία περίπτωση να γίνω θρήσκος/α με αυτά που κάνει η εκκλησία αποκλείεται δια παντώς»
Τρίτον, εμείς δεν έχουμε λόγο σε αυτή την απόφαση; Εμείς οι πολίτες, ναι εμείς που μας φάγανε τα λεφτά από το Βατοπέδι και τώρα μας λένε πως έχει διπλασιαστεί το έλλειμμα δεν θα αντιδράσουμε;
Μαζί με την είδηση αυτή, ήρθε και «έσκασε» η είδηση περί κατεδάφισης ιστορικών κτιρίων που χρονολογούνται από το 1906 στη Θεσσαλονίκη για να αναδειχτεί ο ναός του Αγ. Μηνά.
Σύμφωνα με το άρθρο του TVXS, το 1984 είχε υπάρξει ξανά ζήτημα κατεδάφισης των γύρω καταστημάτων. Η τότε υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη είχε σταματήσει αυτή την απόφαση. Το κτίριο που είχε χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία του Αγ. Μηνά χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Παρόλα αυτά θα κατεδαφιστεί μαζί με τα γύρω καταστήματα αφήνοντας χωρίς δουλειά 200 εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.
Πέρα από το πολιτισμικό κόστος, υπάρχει και κοινωνικό. Σε τέτοιες εποχές, με την οικονομική κρίση να καλπάζει, με τους πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό – νομισματικό σύστημα (και δικαίως την έχουν χάσει) θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί μήπως μας εκβιάζουν, γκρεμίζοντας τις επιχειρήσεις μας να πάρουμε δάνεια.
Μέσα σε όλο αυτό τον παραλογισμό, τίποτα πλέον δεν φαίνεται αδύνατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου