9 Ιαν 2009

18 χρόνια μετά τον Νίκο Τεμπονέρα











Η σημερινή πορεία κάθε άλλο από ειρηνική ήταν. Στην γωνία Αμαλίας και Πανεπιστημίου, πέσανε δύο μικρά μπουκάλια νερού. Η αστυνομία αντέδρασε με καταιγισμό χημικών. Το "παιχνίδι" άναψε και συνεχίστηκε στην πλατεία Κοραή όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνιχτική από τα χημικά της αστυνομίας παρότι φυσούσε δυνατός αέρας.
Για όσους έχουν σκοπό να κατέβουν στις πορείες ή τυχαίνει να βρεθούν στο κέντρο την στιγμή που τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά ιδού μερικές συμβουλές:

1. Πάντα να έχετε μαζί σας το φάρμακο Riopan. Τα χημικά αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση όπως αυτά έριχνε η αστυνομία στις αντιπολεμικές πορείες πριν από 3 χρόνια. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν κάψιμο στα μάτια, μύτη, λαιμό μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Αν εισπνεύσετε μεγάλη ποσότητα (πράγμα πολύ πιθανό, εφόσον πριν καταλάβετε την μυρωδιά έχετε πάρει μεγάλη δόση από αυτό το δηλητήριο) ρίξτε λίγο Riopan στο στόμα μας. Το φάρμακο αυτό είναι παρόμοιας δράσης με το Maalox. Στην ουσία είναι «βάση» όπως λένε στην χημεία. Θυμόμαστε όλοι από το σχολείο πως οξύ + βάση = άλας + νερό. Καταπραΰνει την οξύτητα που προκαλούν τα χημικά στα μάτια, μύτη, στομάχι εντυπωσιακά και άμεσα.
2. Αν έχετε κάποιο κασκόλ ή κάποιο μαντίλι, τοποθετήστε το στο στόμα και στην μύτη. Η αναπνοή να γίνεται από την μύτη με μικρές και κοφτές ανάσες. Οι χάρτινες μάσκες που πωλούνται σε μαγαζιά που πουλάνε χρώματα βοηθάνε πολύ στο να μην εισπνεύσετε γενναίες δόσεις χημικού.
3. Όσοι έχουν άσθμα καλύτερα είναι να ΜΗΝ κάνουν χρήση του αερολίν. Το αερολίν είναι βογχοδιασταλτικό και αν ο ασθενής κάνει χρήση του φαρμάκου κατά την διάρκεια της ρίψης χημικών μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του.
4. Αποφεύγεται να φέρετε τα παιδιά σας στο κέντρο άμα γνωρίζετε πως θα γίνει ρίψη χημικών. Και πάλι το Riopan μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μην έχει τα δυσάρεστα συμπτώματα καύσου στο πρόσωπό του.
5. Στο σπίτι σας, αερίστε τα ρούχα που φορούσατε όταν ήρθατε σε επαφή με τα χημικά και μετά πλύντε τα ξεχωριστά (κατά προτίμηση στο χέρι με πολύ νερό). Ένα μπάνιο και λούσιμο με άφθονο νερό είναι απαραίτητο για να αποβληθούν τα δηλητήρια.
6. Σε περίπτωση που έχετε έρθει σε παρατεταμένη επαφή με τα χημικά, ένα ποτήρι γάλα μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των τοξίνων στον οργανισμό σας.
7. Τα βούτυρο κακάο και η βαζελίνη δεν βοηθά σε αυτά τα νέας γενιάς χημικά. Αντιθέτως προκαλούν εντονότερα και παρατεταμένα συμπτώματα καύσου. Επειδή είναι λιπαρές ουσίες, τα δηλητήρια προσκολλώνται σε αυτές και δεν εξουδετερώνονται όπως με το Riopan (το οποίο έχει και ωραία γεύση).
8. Πάντα στα συλλαλητήρια να πηγαίνετε με παρέα. Οι σύντροφοί σας μπορεί να σας βοηθήσουν ακόμα και αν χρειαστεί να σας παρέχουν πρώτες βοήθειες.
9. Έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να δηλητηριαστείτε από τα χημικά της αστυνομίας παρά να σας χτυπήσουν "αναρχικοί" με πέτρα στο κεφάλι. Τα συμπτώματα των χημικών αντιμετωπίζονται οπότε δεν έχετε φόβο να βγείτε και να στηρίξετε τους μαθητές ;)
10. Πέρα από τον ψυχολογικό τομέα, τα χημικά αυτά προκαλούν το αίσθημα πανικού. Κατανοήστε πως τον προκαλεί το δηλητήριο και προφυλαχτείτε σε ανοιχτούς χώρους. Σε κλειστούς χώρους, όπως σε στοές και σε στενούς δρόμους μαζεύονται τα χημικά αέρια και τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Υ.Γ.: Εντύπωση που έκανε, αμέσως μετά την ρίψη χημικών εμφανίστηκε ένα όχημα του δήμου, έτοιμο να μαζέψει τα υπολείμματα των δακρυγόνων και χημικών. Για να μην γνωρίζει κανείς πόσα χημικά έπεσαν...

5 σχόλια:

  1. http://syntonistikogrigoropoulos.blogspot.com/2008/12/blog-post_3845.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψήθηκες για τα καλά στα χημικά, ε; :)

    Εγώ πάντως πριν απο λίγες μέρες, πολύ θα ήθελα να έχω ένα Riopan...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκούδε μου, δεν χρειάζεται να είσαι κοντά στους αστυνομικούς και να φας το χημικό για να ψηθείς γερά. Στο εξαιρετικό άρθρο που μας έστειλε ο Ανώνυμος αναφέρεται πως τα χημικά δρουν μέσα σε 20'' καθώς καταλαμβάνουν χωρίς να μειώνεται η ισχύς τους 100 με 200 μέτρα.
    Το άρθρο μας εδώ γράφτηκε ώστε οι πολίτες που επιθυμούν να υποστηρίξουν τον αγώνα των παιδιών να μην φοβηθούν στις ουσίες αυτές και να έχουν τρόπους να τις αντιμετωπίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.indymedia.org/en/2008/12/917398.shtml
    Το IndyMedia παρέχει και αυτό πληροφορίες για να αποφύγετε τα χημικά. Ενδιαφέρον βρήκα το κομμάτι που αφορά το πλύσιμο των ρούχων.
    Από προσωπική εμπειρία:
    Τις επόμενες δύο – τρεις μέρες μπορεί να έχετε, μετά την έκθεση στα χημικά, τάσεις προς εμετό, διάρροιες και πονοκεφάλους. ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ τις επόμενες μέρες. Τα χημικά ΔΕΝ θέλουν συνθετικά φάρμακα για να αντιμετωπιστούν. Με φυσικούς τρόπους όπως τσάγια και κρύες κομπρέσες προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Προσπαθήστε να πιείτε πολλά νερά ώστε να αποβληθούν τα δηλητήρια που βρίσκονται στον οργανισμό σας.
    Φροντίστε να αποφύγετε το τσιγάρο (εφόσον είσαστε καπνίζοντες) και φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει ψητό ή βραστό κοτόπουλο και βραστά καρώτα (που είναι και στυπτικά) ώστε να μην δημιουργείτε επί πλέον τοξίνες στον οργανισμό σας.
    Το γάλα βοηθά στην εξουδετέρωση των δηλητηρίων αμέσως μετά την έκθεση στα χημικά. Τις επόμενες ημέρες καλύτερα να το αποφύγετε εφόσον έχετε γαστρεντερικά προβλήματα. Τέλος, η κατανάλωση Coca Cola (μία γουλιά κάθε πέντε λεπτά) βοηθά εφόσον έχετε πάθει αφυδάτωση. Από φρούτα φροντίστε να καταναλώσετε μήλο χωρίς την φλούδα του και μπανάνες (προφανώς χωρίς την φλούδα της).

    ΑπάντησηΔιαγραφή